Spændte mavemuskler: Hvordan man behandler Rectus Diastasis

Spændte mavemuskler: Hvordan man behandler Rectus Diastasis

Mange mennesker, der har for stramme mavemuskler, vil opleve en fremspringning i musklen. Dette kaldes rectus diastase, og det kan være meget ubehageligt, men det er heller ikke ualmindeligt. I dette blogindlæg vil vi tale om, hvad der forårsager rectus diastase, og hvad du kan gøre for at behandle det.

Hvad er Rectus diastase

Rectus diastasis er en tilstand, der opstår, når de to muskler, der udgør din bugvæg, rectus abdominis, deler sig fra hinanden. Dette kan give en udbuling i maven og kan være meget ubehageligt. Størrelsen af diastasen afhænger af, hvor langt musklerne har delt sig fra hinanden. Hvis den er lille, vil du måske ikke engang bemærke en udbuling i maven og kun være opmærksom på, at der er noget i gang ved at føle et tryk eller ubehag.

Hvis din diastase derimod er større, vil du højst sandsynligt føle en synlig udbuling, der stikker ud fra din mave.

Rectus diastase kan opstå som følge af graviditet, men også hvis folk laver for intense maveøvelser som f.eks. sit ups uden at varme ordentligt op først. I mange tilfælde opstår denne tilstand, fordi en muskel er blevet overstrakt, mens en anden forbliver stram, hvilket forårsager en ubalance mellem begge sider af mavemusklerne, hvilket fører til rectus diastase. Dette giver mening, da nogle undersøgelser har vist, at en stram muskel er mere tilbøjelig til at rive end en løs muskel.

Så hvis du opdager en rectus diastase, er det første skridt at identificere, hvilken af dine mavemuskler der er strammere end den anden. Derfra kan du begynde at løsne den stramme muskel op og strække den ud. Dette vil være med til at skabe balance i mavemusklerne og kan være med til at reducere eller forhindre, at rectus diastase opstår i fremtiden.

Der er et par forskellige måder at gøre dette på

– For det første kan du prøve at lave nogle grundlæggende stræk for dine mavemuskler, f.eks. ved at ligge på ryggen og trække knæene ind mod brystet. Du kan også lave de samme strækninger stående ved at læne dig op ad en væg med spredte fødder og derefter bøje dig fremad på tæerne, indtil du mærker et stræk i mavemusklerne.

En anden god øvelse er bækkenbøjningen, som kan udføres ved at ligge på ryggen med bøjede knæ og flade fødder på gulvet og derefter spænde mavemusklerne så meget som muligt for at løfte hoften op fra jorden, mens benene stadig rører jorden. Du bør holde denne stilling i ca. 30 sekunder, før du slapper af igen og gentager flere gange om nødvendigt. Hvis du laver disse øvelser regelmæssigt, vil det hjælpe med at løsne op for de stramme mavemuskler, så de ikke længere trækker sig fra hinanden og forårsager rectus diastase!